5 wskazówek, jak rozpalić grilla

3 lata ago

Jeśli nie jesteś jednym z tych, którzy mają doświadczenie z grillowaniem, nie martw się, wystarczy znać kilka wskazówek, aby odnieść sukces w tej dziedzinie. Twoi goście, jeśli ich masz, zobaczą tylko ogień.

W każdym razie pierwszym krokiem, jaki należy zrobić, zanim będziesz mógł cieszyć się ulubionymi grillowanymi mięsami, jest oczywiście rozpalenie ognia. Aby Ci pomóc, oto 5 bardzo praktycznych wskazówek.

Dobrze oświetlony grill
Kredyty PIxabay

Przeczytaj także: 8 produktów spożywczych, które możesz zjeść po upływie daty ważności

Zapewnienie jakości węgla

U podstawy grilla znajduje się oczywiście paliwo. Dlatego nie wahaj się wybrać najlepszego węgla drzewnego, aby ułatwić sobie zadanie podczas rozpalania, ale także uzyskać idealną temperaturę. Można użyć dowolnego rodzaju drewna, ale należy uważać, aby węgiel drzewny był jak najczystszy.

Według ekspertów ideałem byłby węgiel o zawartości węgla powyżej 80%. Pozwoli to na lepsze zachowanie ciepła, a zapłon będzie również szybszy. Jeśli nie masz pewności, jaki rodzaj produktu kupić, wybierz te, które mają na opakowaniu „jakość restauracyjną”.

Najlepsze są naturalne podpałki

Łatwiej i szybciej rozpalić grilla, jeśli użyjesz naturalnych podpałek, czyli kostek woskowych, prasowanego drewna, a nawet wełny drzewnej. Zdaniem specjalistów należy za wszelką cenę unikać alkoholi metylowanych, zarówno w postaci płynnej, jak i żelowej.

W rzeczywistości alkohol jest lotny i niebezpieczny. Ponadto alkohol rozproszony w żarze może również zmienić smak potraw.

Używaj poprawnie podpałek

Bardzo skutecznym sposobem użycia podpałek jest umieszczenie ich pod rusztem, a następnie otoczenie drewnem, tworząc rodzaj „tipi”. Należy jednak pozostawić trochę miejsca między kawałkami drewna, aby umożliwić cyrkulację powietrza.

Możesz również użyć zmiętej gazety w kształcie knota, aby podpalić zapalniczki.

Metoda butelki

Nie masz podpałki? Nie ma problemu, możesz użyć gazety bezpośrednio do rozpalenia ognia. Jedynym warunkiem jest możliwość równomiernego podgrzewania węgla drzewnego.

Istnieje pewna technika, którą można wykorzystać do skutecznego rozpalenia ognia papierem gazetowym. Aby to zrobić, wystarczy użyć butelki, którą otoczysz pomarszczonymi liśćmi w postaci „kiełbasek”. Te kawałki liści zostaną umieszczone jeden na drugim do poziomu wąskiej części butelki. Jeśli chodzi o węgiel, będzie ułożony w kształt piramidy.

Kiedy będziesz gotowy, możesz wyjąć butelkę i zapalić zapałkę w powstałym otworze. Kiedy papier się pali, węgiel drzewny zapada się i zapala się żar.

„kominek zapłonowy”? Dlaczego nie ?

Jeśli chcesz użyć specjalistycznego sprzętu do udanych grilli, możesz wypróbować rozrusznik kominkowy. Jego kształt pozwala na zatrzymywanie płomieni i nie trzeba już w nie dmuchać, aby je ponownie rozpalić. Ciepło rozpraszane przez żar również dłużej zachowuje swoją jednorodność.



Powiązane posty

Go up