8 produktów spożywczych, które możesz zjeść po upływie daty ważności

3 lata ago

Większość produktów spożywczych pochodzenia przemysłowego ma na opakowaniu określone daty, takie jak data ważności. Jednak konsumenci nie zawsze poprawnie interpretują znaczenie tych dat. Z tego powodu wiele produktów jest wyrzucanych codziennie, gdy są jeszcze w pełni jadalne.

Według Roberta Bracketta, eksperta w dziedzinie nauk o żywności i członkaInstytut Technologów Żywności, data „sprzedaż do” wskazuje, jak długo sprzedawcy detaliczni mogą przechowywać produkt na swoich półkach, aby zachować najwyższą jakość. Ale po terminie produkt nadal może być spożywany. Data „najlepiej spożyć wcześniej” oznacza, że ​​jakość będzie lepsza, jeśli produkt zostanie zużyty przed datą, ale prawdopodobnie będzie akceptowalny po wskazanej dacie. Nawet po upływie terminu przydatności do spożycia można spożywać żywność, nawet jeśli jakość nie będzie już na najwyższym poziomie.

Półka w supermarkecie.
Pixabay kredyty

Oto lista produktów spożywczych, które nadal możesz bezpiecznie jeść, nawet po upływie ich daty ważności.

Przeczytaj także: 5 owoców i warzyw, które możesz uprawiać

mleko

Dopóki mleko było odpowiednio schłodzone, nadal można je spożywać po upływie daty ważności. Jednak jego smak może stać się kwaśny lub gorzki z powodu pewnych nieszkodliwych mikroorganizmów. Nie wahaj się zaufać swoim zmysłom, aby ustalić, czy nadal jest dobrej jakości, czy nie.

Twardy ser

W przypadku serów twardych, takich jak parmezan, proces dojrzewania może trwać nawet lata po upływie daty ważności. Tekstura i smak prawdopodobnie ulegną zmianie, ale produkt nadal będzie jadalny.

jogurt

Po upływie terminu ważności jogurt jest nadal bezpieczny do spożycia. Należy go jednak wyrzucić, jeśli smakuje nienormalnie kwaśny lub jeśli są ślady pleśni.

Mrożone posiłki

Produkty, które zostały trwale zamrożone są jadalne po upływie daty ważności. Jednak rozmrażanie po awarii zamrażarki lub awarii zasilania może spowodować zepsucie zamrożonego produktu przed ponownym zamrożeniem.

Oparzenia mrozowe lub zjełczenie mogą osłabić smak produktu, który został trwale zamrożony.

Więc nawet jeśli nadal można go zjeść, nadal będziesz kuszony, aby go wyrzucić.

Jajka

Jajka mogą być spożywane po upływie ich ważności, jeśli zostały odpowiednio schłodzone. Zgniłe jajka można łatwo wykryć po zapachu, nawet po ugotowaniu.

Należy zauważyć, że jakość funkcjonalna jaj może się obniżać wraz z wiekiem. Wyrzucenie ich lub nie może zależeć częściowo od tego, co planujesz z nimi zrobić.

Z drugiej strony, aby wiedzieć, czy jajko jest nadal jadalne, wystarczy umieścić je w szklance lub misce z wodą. Jeśli spadnie na dno, wszystko jest w porządku. Ale jeśli wypłynie na powierzchnię, to jego zawartość się degraduje.

Zboża

Suche płatki zbożowe są bezpieczne do spożycia nawet po upływie daty ważności. Jednak zapach i smak produktów może stać się mniej przyjemny z powodu nieświeżych i nieświeżych produktów.

Przetwory

W przypadku produktów w puszkach daty ważności pomagają konsumentom wiedzieć, kiedy zaczynają spadać smak i wartość odżywcza. Jeśli pudełko jest nadal nienaruszone, produkt nadal nadaje się do użytku. Z drugiej strony, jeśli jest nieporęczny, nie wahaj się go wyrzucić, ponieważ oznacza to pogorszenie produktu.

Suchy makaron

Przechowywany na sucho, wysuszony makaron może przetrwać lata. Jednak narażenie na wilgoć powoduje wzrost pleśni. W takim przypadku, nawet jeśli nadal są jadalne, pogorszenie smaku i zapachu prawdopodobnie zmusi Cię do ich wyrzucenia.



Powiązane posty

Go up