Na TikTok ludzie mieszają koktajle proteinowe i kawę, a to nie jest dobry pomysł
3 lata ago
TIK Tok to platforma, na której trendy przychodzą i odchodzą. W aplikacji w kilka sekund można przejść od szalonej choreografii, do szalonego wyzwania poprzez apetyczne i oryginalne przepisy. Jednak platforma z milionami użytkowników nie tylko udostępnia nieszkodliwe treści.
Parę miesięcy temu, TIK Tok Stworzyła kontrowersje, ponieważ niektóre z wyzwań publikowanych na jej platformie zagrażają życiu użytkowników. Dziś aplikacja znów o niej mówi. Tym razem jest to przepis, który stał się wirusowy i jest wściekły na TikTokers.
Jest to opłacalne, a jego spożywanie nie jest zalecane przez ekspertów.
Treść
Mieszanka kawy i białka.
Kawę można przygotować ze wszystkimi sosami na TikTok. Po trendzie na kawę mrożoną byliśmy świadkami wzrostu popularności kawy dalgona. A obecnie to proffes uwodzi serca TikTokers. Proffee to skrót od słów „białko” i „kawa”. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mieszanka kawy i białka.
Wiele przepisów pokazujących, jak zrobić ten napój, krążyło na TikToku od kilku tygodni. Zrób proffee, to proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to pod ręką espresso, białko w proszku i kostki lodu. Następnie musisz wszystko wymieszać i voila! Wielu użytkowników TikTok uległo pokusie proffee. Zdaniem twórców tego napoju ułatwiłoby to odchudzanie.
Napój niezalecany przez ekspertów
Mimo tego wszystkiego, co mówi się o proffee, eksperci sprzeciwiają się jego konsumpcji. Według nich napój ten miałby szkodliwy wpływ na zdrowie, a w szczególności na serce. Mówi się również, że proffee jest wyjątkowo bogaty w cukier.
„Jeśli masz trzy espresso, to już jest dużo kofeiny. To jak wypić trzy filiżanki kawy. W zależności od tego, jak Twój organizm metabolizuje kawę, może ona pozostać w Twoim organizmie przez długi czas. Może wpływać na tętno, powodować arytmie i nie jest dobre dla twojego serca ”, wyjaśnił Andrea Chernus z Chernus Nutrition.
Z drugiej strony dr. Fryderyka Davisa od Associate President of Emergency Medicine w Long Island Jewish Medical Center, dodał, że „Białka z dodatkiem cukru, aromatów lub sztucznych słodzików mogą niestety podnieść poziom cukru i węglowodanów.
Powiązane posty