Google pomyślał o osobach z wątpliwymi osiągnięciami

26/05/2021 05:13

Google nie zapomnij o niczym. Najmniejsze żądanie, najmniejsze kliknięcie jest skrupulatnie indeksowane przez wyszukiwarkę i przeglądarkę. To samo dotyczy wymarzonych miejsc docelowych, które są wyszukiwane w Mapach Google lub w grach i aplikacjach w Google Play. Nie zapominając oczywiście o filmach wyświetlanych w youtube.

Ta zdolność do rejestrowania najmniejszych naszych działań spotkała się z dużą krytyką. Wielu krytykowało go za wymianę danych, które nie należą do niego. A nawet stanowić zagrożenie dla prywatności swoich użytkowników.

Mężczyzna trzymający głowę w dłoniach.
Kredyty z Pixabay

Traktując tę ​​krytykę bardzo poważnie, firma podjęła szereg inicjatyw mających na celu uspokojenie internautów. W szczególności umożliwienie im konsultacji wszystkich swoich historii za pośrednictwem tej samej osoby.

Dane Google i historia

Jeśli odwiedzasz witrynę activity.google.com, zostaniesz przekierowany do panelu, który centralizuje całą twoją historię. Oczywiście przeglądarki, ale także YouTube lub różnych ruchów.

Dlatego jedno kliknięcie wystarczy, aby znaleźć wszystkie odwiedzone strony, wszystkie filmy, które widziałeś, a nawet wszystkie odwiedzone miejsca.

Chociaż ten pulpit nawigacyjny jest bardzo interesujący, może być również niebezpieczny, szczególnie dla osób, które korzystają z publicznego komputera lub mają tendencję do pozostawiania otwartej sesji. Osoba idąca z tyłu może uzyskać dostęp do wszystkich twoich danych, z ryzykiem, które się z tym wiąże.

Tablica praktyczna, ale też niebezpieczna

Jeśli jednak obawiasz się, że Twoje osiągnięcia wpadną w niepowołane ręce, powinieneś bardzo docenić nową inicjatywę uruchomioną przez Google.

W rzeczywistości firma wdrożyła zupełnie nową funkcję w swoim panelu sterowania, która ma na celu aktywację systemu podwójnego uwierzytelniania. W razie potrzeby pozwoli to dodatkowo zabezpieczyć dostęp do usługi i uniemożliwić komukolwiek dostęp do danych historycznych powiązanych z Twoim kontem.

Jeśli połączysz się z usługą, zobaczysz komunikat w niebieskim dymku.

Podwójne zabezpieczenie, aby uniknąć przykrych niespodzianek

Komunikat informujący, że możesz zwiększyć bezpieczeństwo swojego konta, włączając dodatkową weryfikację. Proste kliknięcie przycisku „Zarządzaj” w tej podpowiedzi przeniesie Cię na nową stronę. Strona, na której można aktywować opcję „wymagaj dodatkowej weryfikacji”.

Po zaznaczeniu opcji wszystko, co musisz zrobić, to ponownie potwierdzić swój wybór. Google poprosi Cię wtedy o zalogowanie się przy użyciu hasła za każdym razem, gdy spróbujesz uzyskać dostęp do panelu sterowania.

Twoja historia będzie dobrze chroniona i będzie miała niewielkie szanse wpaść w niepowołane ręce.



Powiązane posty

Go up